Een unieke database
In wezen is blockchain niets anders dan een database of grootboek. Databases en grootboeken gebruiken we overal in ons dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA), financiële grootboeken bij bedrijven of instellingen of transactieoverzichten van je eigen betaalrekening. Kenmerkend aan deze databases is dat ze door één centrale partij worden beheerd, afgeschermd van de buitenwereld, bijvoorbeeld door een bank, notaris or een overheidsinstantie.
Het unieke van blockchain is dat er geen centrale partij nodig is. Blockchain is decentraal en open. Dat betekent dat er niet één eigenaar of beheerder is. De essentie van blockchain is dat alle deelnemers aan een blockchain-netwerk een exacte kopie hebben van de database en daarmee inzicht in en toegang tot alle transacties. Iedereen, op elk moment, heeft dezelfde gegevens voorhanden.
…die heel veilig is
Centrale databases vereisen een hoge mate van vertrouwen in de partij die de gegevens bijhoudt, kan wijzigen en kan vrijgeven. Een groot risico van één centrale partij is dat er in geval van corruptie geen controle middel meer is. Immers, deze partijen kunnen eenzijdig aanpassingen doen. Ook zorgt dit er voor dat processen vaak door veel partijen lopen wat inefficientie, additionele kosten en langere doorlooptijd met zich meebrengt.
Bij blockchain kan iedereen in principe wijzigingen aanbrengen in de database, bijvoorbeeld een nieuwe transactie toevoegen of een bestaande wijzigen. Echter, deze wijzigingen worden pas doorgevoerd als de meerderheid van de partijen akkoord gaat met de voorgestelde aanpassing. Fraude is daarmee nagenoeg onmogelijk. Daarbij weet je altijd zeker dat de database integer en betrouwbaar is, zonder dat de verschillende partijen die toegang hebben tot de database elkaar kennen en/of vertrouwen.
De centrale partij wordt overbodig! Daardoor kunnen hele bedrijfs en industriemodellen anders worden ingericht. Van betalingen zonder banken en centrale banken, tot huizenoverdracht zonder notarissen.
Bekijk ook het onderstaande filmpje
Toepassingen
De meerwaarde van blockchain komt vooral naar voren als de bestaande situatie niet betrouwbaar is door bijvoorbeeld corruptie of als processen efficiënter en/of goedkoper gemaakt kunnen worden door het gebruik van de centrale derde partij te kunnen vermijden.
Betrouwbaarheid
In Honduras is de registratie van landeigenaarschap op een blockchain gezet. Hierdoor is de database waarin dit vastligt nu openbaar en moeten transacties bij de verkoop van een stuk land worden gecontroleerd door alle deelnemers aan het netwerk. Het is hierdoor niet meer mogelijk dat een potentieel corrupte overheidsambtenaar een aanpassing in het (gesloten) grootboek maakt waardoor een eigenaar zijn rechten op een stuk land zou verliezen.
Een ander voorbeeld is Everledger. Dit is een bedrijf dat het diamanten met hun eigenschappen en herkomst registreert op een blockchain. Een potentiële koper kan zodoende controleren of de diamant die hij wil kopen daadwerkelijk de door de verkoper beweerde eigenschappen (en dus de waarde) heeft. Ook kan met het verifiëren van de herkomst worden gecontroleerd of het niet gaat om een bloeddiamant of een gestolen diamant.
Efficiëntie
Blockchain technologie kan veel processen vereenvoudigen en goedkoper maken doordat er geen centrale derde partij meer nodig is. Het meest prominente voorbeeld hiervan is geld en het overmaken daarvan. Bitcoin is de meest bekende toepassing van blockchaintechnologie. Dit is een digitale munteenheid, een zogenaamde cryptocurrency. Het is mogelijk op een veilige manier dergelijke cryptocurrencies te maken en beheren. Iedereen kan munten kopen en hiermee waarde overdragen aan een ander waar ook ter wereld, zonder bankrekening! Uiteraard is dit een bedreiging voor banken, maar vooral ook voor partijen zoals Western Union. Zij heffen nu commissies tot wel 30% van het bedrag dat verzonden wordt. Als dit geld via een blockchain wordt verstuurd kan dat voor een fractie van deze kosten. Een interessant initiatief is Libra, een platform dat wordt ondersteund door Facebook, Uber, Visa, en anderen.
Een ander voorbeeld van een proces dat veel efficiënter gemaakt kan worden door gebruikt van blockchain technologie is een aandelentransactie. In het huidige proces duurt de aankoop van een aandeel minimaal 3 dagen, speelt een veelvoud van partijen hierbij en rol en pikken al deze partijen een graantje mee van de transactiekosten. Blockchain maakt het mogelijk om aandelen rechtstreeks te verhandelen tussen verkoper en koper, zodat dit in real time kan gebeuren en een groot aantal tussenpartijen kan worden omzeild. De controle van de transactie vindt plaats door de andere deelnemers aan de blockchain in plaats van door trusted third parties.
AXVECO B.V. | Stationsplein 89 | 3511 ED Utrecht | info@axveco.com | www.axveco.com | +31 20 2184090