Conceptual Modeling: UFO Basics [NL]

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gesloten (handmatig toevoegen gebruikers, WooCommerce)
Begin
This training is currently closed
StatusLive
Estimated time8-19 hours
PrerequisitesLinked Data Foundations
Next stepsData Management Foundation

CONCEPTUELE MODELLERING: UFO BASIS

In deze cursus maakt u kennis met UFO, de veelgebruikte methodologie voor het ontwerpen en evalueren van ontologieën die ten grondslag liggen aan informatie die als data wordt weergegeven. In deze inleidende cursus leer je over:

 • Waarom hebben we ontologieën nodig? Hoe verschillen ze van meer traditionele data- en informatiemodellen?
 • Hoe werkt UFO?
 • Hoe kun je UFO toepassen met OntoUML, een UML-dialect?
 • Hoe kun je UFO in de praktijk gebruiken om ontologieën van hoge kwaliteit te maken?

Dit leertraject is relevant voor data-analisten, informatie-analisten, informatie-architecten, ontologen en elke andere professional die met ontologieën moet werken, ontologieën moet ontwerpen of de kwaliteitsaspecten van ontologieën moet begrijpen. Na afloop van deze cursus kun je de basis UFO-technieken toepassen in al je modelleerwerk.

Veel van onze kennis wordt gerepresenteerd als data in IT-systemen. Het interpreteren en gebruiken van deze data is onmogelijk zonder ontologieën. Ontologieën kunnen impliciet blijven, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Modellen van lage kwaliteit zijn schadelijk. Linked Data is momenteel in opkomst als een superieure benadering van het werken met data, maar Linked Data zonder een adequate ontologie is als een maanraket zonder brandstof. Of erger nog, met gevaarlijk verkeerde brandstof.

De grootste belemmering voor het realiseren van waarde uit data is niet langer technologie, maar een slecht begrip van hoe adequate, technologieneutrale ontologieën te creëren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het creëren van adequate ontologieën geen kunst, laat staan een kwestie van smaak. Gebaseerd op tientallen jaren onderzoek en doordrenkt van filosofie die teruggaat tot Socrates, biedt UFO praktische methoden om te beslissen wat adequaat is en wat niet.

Deze leerreis neemt je mee door de essentie van UFO en OntoUML, met de nadruk op de nuchtere, praktische aspecten. Je begint met het geleidelijk begrijpen van de kernconcepten. De reis gaat verder met hoe het werkt en hoe je het toepast in je dagelijkse werk. Inbegrepen zijn praktische oefeningen op papier en potlood.

De leerdoelen van deze cursus zijn:

 • Begrijpen welke problemen de discipline van conceptueel modelleren beoogt op te lossen
 • Het fundamentele belang van deze problemen inzien
 • Communiceren hoe ontologieën functioneren als een recept voor het interpreteren van data
 • De diepe verbanden tussen identiteit en classificatie begrijpen
 • Begrijpen hoe UFO logische beperkingen op adequate ontologieën afleidt.
 • Begrijpen hoe OntoUML vanilla UML is met toegevoegde beperkingen.
 • Leren UFO toe te passen via OntoUML in praktische situaties

Wie we zijn

 


Taxonic is Nederlands toonaangevende adviesbureau op het gebied van Linked Data. Opgericht in 2012, is Taxonic uitgegroeid tot de one-stop-shop voor alles wat semantisch is, van proposities en consulting tot opleiding en inspiratie.

 

Taxonic is Nederlands toonaangevende adviesbureau op het gebied van Linked Data. Opgericht in 2012, Taxonic uitgegroeid tot de one-stop-shop voor alle dingen semantischevan voorstellen en advies tot opleiding en inspiratie

 

 

Eliana Papoutsoglou is Linked Data adviseur bij Taxonic. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de toepassing van FAIR-principes en Linked Data in plant wetenschappen

 

Jan Voskuil is medeoprichter en CEO van Taxonic. Hij heeft semantische technologieën geëvangeliseerd en onderwezen… voor meer dan een decennium. Zijn advieswerk omspant meerdere domeinen. Hij vaak publiceert en spreekt op conferenties over de dingen… waar hij aan werkt

Training Inhoud

Uitklappen
Opening Les
Hoofdstuk inhoud
0% voltooid 0/1 stappen
Basisprincipes van Modelleren
Conceptuele Modellen en Ontologieën
UFO-grondbeginselen
The OntoUML taxonomy of universals
UFO in de real-world
Sluiting
Hoofdstuk inhoud
0% voltooid 0/1 stappen