Linked Data Essentials: waarom, wat, waarvoor

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gesloten (handmatig toevoegen gebruikers, WooCommerce)
Begin
This training is currently closed
StatusLive
Estimated time16-20 hours
PrerequisitesNone
Next stepsLinked Data Foundations

Linked Data Essentials: Reisbeschrijving

Dit leertraject laat u kennismaken met de essentiële kenmerken van Linked Data:

  • Waarom hebben we Linked Data nodig? Welke problemen moet het oplossen?
  • Wat is het? Hoe werkt het eigenlijk?
  • Waarvoor gebruiken organisaties het? Hoe werken ze ermee?

Als zodanig is dit leertraject relevant voor managers, architecten, leidinggevenden en anderen die geïnteresseerd zijn in een 360-graden overzicht, zonder in technische details te treden. Het is ook het startpunt en de eerste stap voor analisten en ingenieurs die met Linked Data willen leren werken en het in hun werk willen toepassen.

Veel van onze collectieve kennis van de wereld wordt weergegeven als gegevens in IT-systemen. Het samenbrengen van gegevens uit deze systemen tot een holistisch beeld is onmogelijk complex geworden. Om het volgende niveau in de evolutie van onze informatiemaatschappij te bereiken, moeten we dit obstakel overwinnen, zodat gegevens vrij kunnen stromen en voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt, onafhankelijk van het IT-systeem waarin de gegevens zijn gecreëerd.

Linked Data biedt een uitgebreide oplossing voor dit probleem. Het is een uitgebreid geheel van normen, technologieën, instrumenten en methoden. Met Linked Data zijn computers bevrijd van de beperking dat ze alleen kunnen werken met vooraf gedefinieerde gegevens. Linked Data vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren negentig. Nu zijn Linked Data volwassen en klaar om een spelbreker te worden.

Deze leerreis neemt u mee door de essentie van Linked Data. U begint met het geleidelijk begrijpen van de kernconcepten, met als doel te begrijpen
waarom
dingen zijn ontworpen zoals ze zijn. Uw reis gaat dan verder met hoe het werkt, hoe het wordt toegepast en hoe organisaties ermee werken. Ook worden het semantisch web, kennisgrafieken, datafabriek en FAIR-gegevens behandeld. U zult begrijpen waarom Linked Data in al deze zaken essentieel zijn. Bij elke stap van het traject worden concepten geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk van projecten en organisaties.

Inbegrepen zijn exclusieve interviews met Erwin Folmer (Kadaster), Vladimir Alexiev (OntoText), Jans Aasman (Franz Inc) en Irene Polikoff (TopQuadrant) over enkele van de onderwerpen die in deze cursus aan bod komen.

De leerdoelen van deze cursus zijn:

  • Begrijpen welke problemen Linked Data oplossen en waarom dit van vitaal belang is voor onze toekomst
  • De fundamentele ideeën begrijpen waarop Linked Data is gebaseerd.
  • Leer wat de rol is van de kernnormen RDF, RDFS, OWL en SHACL.
  • Weten hoe Linked Data wordt gebruikt in Artificial Intelligence, enterprise information management en web search.
  • Begrijpen hoe Linked Data de datacentrische architecturen, het semantisch web, kennisgrafieken, data fabric en FAIR data schraagt.
  • Leer over echte business cases en use cases
  • De impact van Linked Data op organisaties begrijpen.

Wie we zijn

 


Taxonic is Nederlands toonaangevende adviesbureau op het gebied van Linked Data. Opgericht in 2012, is Taxonic uitgegroeid tot de one-stop-shop voor alles wat semantisch is, van proposities en consulting tot opleiding en inspiratie.

 

Taxonic is Nederlands toonaangevende adviesbureau op het gebied van Linked Data. Opgericht in 2012, Taxonic uitgegroeid tot de one-stop-shop voor alle dingen semantischevan voorstellen en advies tot opleiding en inspiratie

 

 

Eliana Papoutsoglou is Linked Data adviseur bij Taxonic. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de toepassing van FAIR-principes en Linked Data in plant wetenschappen

 

Jan Voskuil is medeoprichter en CEO van Taxonic. Hij heeft semantische technologieën geëvangeliseerd en onderwezen… voor meer dan een decennium. Zijn advieswerk omspant meerdere domeinen. Hij vaak publiceert en spreekt op conferenties over de dingen… waar hij aan werkt

Training Inhoud

Uitklappen
Introductie tot het platform
Hoofdstuk inhoud
0% voltooid 0/1 stappen
Waarom hebben we gekoppelde gegevens nodig?
Het Semantische Web
Hoe het werk
Kennisgrafieken
Gebruik en zakelijke toepassingen
De impact van gekoppelde gegevens
Afsluiting